barta glas
barta glas | minimal GLAS design

ROZSDAMENTES FELÜLETEK TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

ROZSDAMENTES FELÜLETEK TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA Kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót, mert korrózióálló acél termékeink a rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás mellett őrzik meg hosszútávon esztétikus megjelenésüket. A következőkben ismertetett technológiák alkalmazásával, valamint szakmai hibák elkerülésével garantálható ellenálló képességük.

 

Korrózióálló acélok alkalmazási területei

 

A korrózióálló acélokat előnyös tulajdonságaik következtében egyre több

területen alkalmazzák. Találkozhatunk velük az építő, élelmiszer és

vegyiparban, de növekvő jelentőséggel bírnak a gépipar és a háztartási gépek gyártása számos területén is. Napjainkban az esztétikus megjelenés, valamint a környezetvédelem szerepének a növekedése további alkalmazási területeket tár fel, mint például az utca bútorok (oszlopok, korlátok, reklámhordozók, stb.) és más díszítő célú védőborítások.

 

Anyagválasztási szempontok

 

A megfelelő anyag kiválasztása során számos szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabb a fellépő korróziós igénybevétel, ami az összetett felhasználási környezet függvénye. Az alapanyaggyártók a korrózióálló acéloknak számos típusát fejlesztették ki, mert felhasználási területtől függően más és más tulajdonsággal kell hogy bírjanak. Eltérő összetételű anyagot igényel egy tengervízzel érintkező szerkezet, egy a vegyipar , a gyógyszeripar különböző technológiai folyamataiban résztvevő, vagy a légköri korróziónak, esővíznek kitett szerkezetekétől.

 

A korrózióálló acélok előnyei

 

A korrózióálló acélokat előnyös tulajdonságaik miatt egyre több területen

alkalmazzák, melyek a következők:

● kedvező ár/minőség arány

● ellenállóképesség agresszív közegekkel, környezeti hatásokkal szemben

●gyártásuk környezetbarát technológiával történik

●felületkikészítés lehet optikailag fényes, matt, szálcsiszolt, stb.)

●jó deformációs tulajdonságok, a gyors hőmérséklet változások nem

okoznak szerkezeti és anyagszerkezeti változásokat, amelyek kifáradáshoz, vagy észrevehető öregedési folyamathoz vezetnének

●minimális karbantartást igényel a felületkikészítés során képződő passzív réteg miatt, tisztításuk egyszerű.

●mechanikai tulajdonságaik kedvezőbbek, mint más hasonló rendeltetésű

acéloké

●esztétikus megjelenésűek

 

A korrózióálló acélok felületkezelése

 

A felület kiképzése különleges jelentőséggel bír, mert ennek állapota szabja meg a korrózióval szembeni ellenállóságot. A szakszerűtlen felületkezelés a korrózióállóságot jelentősen csökkenti.

 

Hogyan őrizzük meg az ellenálló képességet korrózióval

szemben?

 

A nemesacélok korrózióval szemben tanúsított ellenálló képességéért az anyag felületén kialakuló nagyon vékony, úgynevezett passzív réteg a felelős. E réteg közelében a króm és nikkelötvöző anyagok feldúsult állapotban vannak jelen, így megakadályozva az oxidációs folyamatot levegővel, vagy egyéb oxigént tartalmazó közeggel.

Az ilyen acél korrózióval szembeni ellenállósága csupán sérülésmentes állapotban biztosított. Ezt a néhány mikrométer vastag passzív réteget megmunkáláskor megsértjük, vagy eltávolítjuk, így az acél felülete védtelenné válik. Ha a felületet nem éri korróziós hatás, akkor a passzív réteg négy-öt nap alatt újra kialakul. Ha nem tudjuk megvédeni a felületet, akkor a sérülések helyén megindul a korrózió. Ezt a nem kívánt korróziós hatást tudjuk megelőzni szakszerű felületkezeléssel. A korrózióálló acél felületek pácolással és passziválással tehetők tartósan ellenállóvá. A korrózióálló acélok védelme növelhető INOX védő és ápoló spray kel valamint különféle korrózióvédő olajok alkalmazásával, melyek védőfilmet képeznek a fém felületén.

 

Mit kell figyelembe venni rozsdamentes acélok

tovább feldolgozása során?

 

Az ausztenites korrózióálló acélok, fél és késztermékek tárolása szállítása, gyártása és csomagolása során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy szénacéloktól, szénacél termékektől, szénacéllal szennyezett szerszámokkal és csiszoló anyagokkal ne érintkezzen. Gyakori hiba forrása, hogy nem megengedett módon a korrózióálló anyagok mellett szerkezeti acélokat, szénacélokat munkálnak meg egy légtérben. A felületbe csapódó szikra vagy a felületre rakodó ferrit por „megfertőzi” a nemes acélt és korrózió kiindulási pontja lesz.

Az eltérő elektrokémiai potenciál következtében az érintkezési felületről nem kívánt korróziós folyamat fog elindulni. Tipikus hibának tekinthető, hogy a kötőelemek megválasztásakor figyelmen kívül hagyják ezt a tényt. A hiba megelőzésére javasoljuk, hogy a kötőelemek tervezésekor és beszerzésekor olyan korrózióálló csavarokat, alátéteket és anyákat válasszanak, amelyek az idegen rozsda képződés elkerülése mellett az összerágódás káros következményeit is elkerülhetővé teszik.

 

 

Korrózióálló acél felületek tisztítása

 

Fontos szabály, hogy azonnali tisztítást kell végezni, amennyiben a fényes felületen rozsdásodásra utaló elszíneződést tapasztalunk. A korrózióálló acél felületek tisztítására nem alkalmas minden vegyszer és takarító eszköz. Sokféle inox tisztítására szolgáló szer van forgalomban. Fő szabályként kijelenthető, hogy a foszforsav tartalmú szerek alkalmasak, míg a sósavat tartalmazó szerek nem megengedhetők korrózióálló acél felületek tisztítására. A felületre ajánlatos a tisztítószert puha ronggyal felvinni, soha ne használjunk kemény, jó dörzsölő

hatású szivacsot. Mechanikai tisztítás esetén nem használható fémből készülteszköz. Természetes szálból vagy műanyagból készült kefék használatát ajánljuk. Makacs szennyeződés esetén válasszunk speciális INOX anyagokhoz ajánlott savas tisztítószert. A tisztított felületet vegyi kezelés után mindig tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni.

 

Korrózióálló acélok csomagolása, szállítása

 

Cél a termékeit szakszerűen csomagolja, hogy a felületek védve legyenek az esetleges sérülésektől.

A csomagolóanyag lehet:

●fólia

●buborék fólia

●hullám papír

●karton doboz

●papír

●ragasztószalag

Több darabos csomagolásnál figyelni kell arra, hogy a két anyag mozgatásánál, szállításánál ne sérüljön, ne csiszolódjon egymással össze. Szállítás esetén a megrendelőnek, a szállítónak felhívjuk a figyelmét arra, hogy a járművön több anyag egymáshoz ne dörzsölődjön mert sérülést okoz. Szénacéllal, fémporral való érintkezés esetén „megfertőződik” és a sérülés helyén megindul a fém korróziója.

A védőfólia eltávolítása

 

A korrózió álló acéllemezek felszerelése mindig a védőfóliával együtt történik. Ezért a felületek elkészítése után a védőfóliát el kell távolítani.

Ezt a munkafolyamatot bízza szakemberekre, mivel a művelet tapasztalatot, gyakorlatot igényel. A nem szakszerű eltávolítás a lemezfelületen benyomódásokat, karcokat és egyéb sérüléseket okozhat.

Kültéri felületképzések esetén a védőfóliát még az erős direkt napsugárzás előtt el kell távolítani, különben a fólia a felületre „rásül”.

 

 

Vissza az előző oldalra

barta glas
Termékeink: LÉPCSŐK, ÜVEGOLDALAKKAL, ÜVEGLAPOKKALÜVEGBETÉTES KERÍTÉSEKTÜKÖRFALAK TÜKRÖKKÜLTÉRI ÜVEGKORLÁTOK, KÜLÖNBÖZŐ KIALAKÍTÁSSALBELTÉRI ÜVEGKORLÁTOKFRANCIA ERKÉLYEKKERET NÉLKÜLI AJTÓKÜVEG NYÍLÓ AJTÓK, ÜVEG TOLÓAJTÓKTERASZLEFEDÉSEK BIZTONSÁGI ÜVEGEKKELKONZOLOS VAGY LESZORÍTÓLÉCES ELŐTETŐKFÜGGESZTETT ELŐTETŐK BIZTONSÁGI ÜVEGGEL